Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRC

2. 8. 2016

British Retail Consortium

 

S první normou tohoto typu přišlo Britské obchodní konsorcium a zavedlo ji jako standard „BRC“, který shrnuje požadavky především velkých řetězců na dodavatele tzv. privátních značek, tedy potravin prodávaných pod obchodním jménem nebo značkou prodejce.

Z iniciativy distribučních řetězců byly vytvořeny dvě obdobné normy pro zajištění bezpečnosti a jakosti: BRC a IFS. Požadavky norem se zaměřují především na dodavatele obchodních značek příslušných distributorů a měly by být ještě účinnější motivací pro výrobce než jakou je kontrola ze strany orgánů státního dozoru.

Standardy BRC se obecně zaměřují na správnou provozní praxi v potravinářských provozech, které jsou vybudovány na základě normativního dokumentu Jedná se jednak o BRC Global Standard - Food, který je určen pro výrobce potravin dodávaných do maloobchodních řetězců, jednak o BRC/IoP Packaging Standard, jenž definuje požadavky na výrobce obalů a balicích materiálů určených pro potravinářství.

Standardy BRC jsou tedy určeny nejen potravinářským společnostem, ale i společnostem vyrábějícím obalový materiál pro potravinářské účely.

BRC (British Retail Consortium) je organizace, sdružující většinu obchodních společností, působících ve Velké Británii, včetně prodejců potravin.

V normách jsou zahrnuty požadavky, které jsou v souladu se základními pravidly hygieny, se systémem HACCP i s dalšími požadavky legislativy EU i jednotlivých zemí na výrobky, procesy a kvalifikaci personálu. Normy jsou využívány certifikačními orgány a získané certifikáty, i když nejsou právoplatným dokladem o dodržení legislativních požadavků, jsou úředními orgány dozoru ve značné míře respektovány.